Tjen Penge på Aktier – Den Komplette Guide

aktiehandel

En af de mest lukrative måder at tjene penge på, er investering i aktier. Der er intet andet sted i verden, hvor der bliver tjent så mange penge, som der gør på aktiemarkedet. Og man behøver bestemt ikke være et geni for at tjene gode penge på denne måde.

Faktisk handler det mest om at have en strategi, hvor man spreder risikoen mest muligt og ellers beholder sine aktier på den lange bane.

Sidder du og tænker: ”Hvordan tjener man penge på aktier?” så kan du med fordel læse vores trin-for-trin guide til aktiemarkedet herunder, hvor vi sætter dig ind i, hvordan man kommer i gang med at tjene penge på aktier.

Hvordan tjener man penge på aktier? Sådan kommer du i gang

Her giver vi dig en gennemgang over hvordan du tjener penge på investering i aktier.

Før du kommer igang med aktiehandel, skal du naturligvis have en konto på en aktiehandels platform, så du kan investere dine penge.

Der findes flere forskellige aktiehandelsplatforme, men der er stor forskel på kvaliteten af dem, og de fleste har høje minimums indbetalinger, gebyrer og kurtage.

Vi benytter selv NAGA som er en populær handelsplatform, og lige netop denne hjemmeside tilbyder 100% gratis aktiehandel

Du skal altså ikke betale gebyrer eller kurtage for at handle med NAGA, og dette kombineret med deres gode brugervenlighed gør dem til vores klare favorit. 

Tilmeld dig NAGA lige her, og kom igang med aktiehandel idag.

 For at tjene penge på aktier, skal du gøre følgende:

1. Hav penge at investere for

Før du kan tjene penge på aktiemarkedet, så skal du have nogle penge at investere for. Spar derfor op i noget tid, hvis du ikke lige står og har frie midler på hænderne. Man skal have et vidst beløb, før det kan betale sig at begynde med aktiehandel. Når man skal tjene penge på aktier, så er der nemlig også nogle udgifter til handelsomkostninger, depot og måske valutaomkostninger.

En eventuel fortjeneste vil derfor hurtigt drukne i gebyrer og udgifter, hvis man investerer for et alt for lille beløb. Det er svært at sætte en fast grænse for en minimum startkapital, men omkring 5.000 kroner er et absolut minimum.

Hvis du ikke lige står med et rådighedsbeløb på 5.000 kr. kan vi anbefale at tage et kig på vores oversigt over andre gode måder til at tjene penge, så du kan komme igang med aktiehandel hurtigst muligt.

De laveste handelsomkostninger ligger ca. på 30 kr. for en enkelt handel, og de fleste steder skal man også betale lidt til depotomkostninger hvert år. 5.000 x 1,07 (7% stigning af aktiemarkedet pr. år) er 5.350 kr., så der er ikke meget tilbage efter omkostninger og inflation.

Man kan selvfølgelig være heldig at de 5.000 kroner stiger langt mere, men man kan også være uheldig at de bliver mindre værd. Gebyrerne er derimod uundgåelige, så chancerne for overskud falder ved en alt for lav startkapital.

Når du har penge klar til at investere i aktier, så har du valget mellem flere forskellige danske aktieplatforme. En af de mest populære online platforme for aktiehandel her i Danmark er er eToro.com. Her laver du en bruger og bliver kunde, hvorfra du så kan købe, sælge og overvåge dine aktier. Det fantastiske ved lige netop eToro er, at de ikke tager nogle gebyrer eller kurtage, og dette gør virkelig at de udskiller sig fra konkurrenterne. 

Mindste indbetalingen på eToro er blot 1500 kr. så du kan nemt komme igang med at handle aktier.

2. Spred din risiko ved køb af aktier

En af de vigtigste ting ved aktiehandel er at sprede ens risiko. Det handler om at købe aktier i forskellige brancher, forskellige lande og på forskellige tidspunkter.

På denne måde minimerer du risikoen for at købe på toppen, samt du mindsker risikoer for at købe aktier i en virksomhed på er dårligt tidpunkt, hvor det begynder at gå tilbage for lige dette specifikke firma.

Samt du mindsker risikoen for at købe aktier i et land, som af den ene eller anden grund kan komme ud i politisk ustabilitet med tab på aktiemarkedet til følge.

Køber du dine aktier lidt af gangen og i forskellige firmaer verden over, så er du godt på vej til en velafbalanceret aktieportefølje.

Du skal dog også passe på med at sprede risikoen for meget, eller med andre ord skal du ikke købe alt for ofte. Der er som sagt udgifter ved hver eneste handel med aktier, så det handler om at sprede risikoen uden at skulle købe alt for ofte. Man kan f.eks. købe en gang eller to om året i nogenlunde store portioner alt afhængig af ens budget og temperament.

3. Overvej investeringsforeninger som kan sprede risikoen ved aktiehandel

Tjen penge på aktierMange vælger også at investere aktier gennem en investeringsforening, da man på den måde lade nogle professionelle stå for ens handler. En investeringsforening råder over en portefølje, som er spredt udover forskellige sektorer. Ofte kan man høre på navnet, hvilke sektorer den omhandlende forening investerer i. Fordelen ved at købe aktier i en investeringsforening er den risikospredning, som der automatisk følger med. Man køber nemlig ikke alle de enkelte aktier i foreningen, man køber bare en procentdel af foreningen. Foreningen råder så over disse midler, som bliver spredt udover forskellige firmaer sammen med pengene fra de andre kunder i foreningen. Du får dermed spredt dine penge over forskellige firmaer, som ellers ville være dyrt ved handelsomkostninger for hvert enkelt køb. Ulempen ved en investeringsforening er udgifterne til drift, som varierer en del fra forening til forening. Man skelner ofte mellem passive og aktive investeringsforeninger. De aktive handler meget, mens de passive handler mindre. Driftsomkostningerne til de aktive foreninger er derfor ofte noget højere end til de passive foreninger, da det kræver et større arbejde for de ansatte.

Hvilke investeringsforeninger klarer sig bedst?

Skal man se på de investeringsforeninger, som klarer sig bedst, så er det faktisk statistisk set de passive foreninger. De har lavere omkostninger til handel med aktierne og lavere lønomkostninger.

Det er de færreste aktive foreninger, som er i stand til at tjene disse ekstra penge ind til deres kunder, når man kigger på statistikken.

Dette handler først og fremmest om, at det er utroligt svært at vinde over aktiemarkedet. Der er virkeligt mange dygtige professionelle aktiehandlere, som alle har detaljerede analyseprogrammer og regnemodeller til de forskellige virksomheder.

Det bliver derfor ofte dyrt købte penge, når man prøver at vinde over markedet ved at handle meget, som de aktive investeringsforeninger gør. Rent statistisk er man derfor bedst tjent med en passiv investeringsforening.

Hvis du kunne tænke dig at blive medlem af en investeringsforening, kan du tage et kig på Børsens oversigt over investeringsforeninger her.

4. Invester i aktier på nettet – Den bedste måde

Det er utroligt nemt at handle aktier på nettet, og det her er ligeledes på nettet, at handelsomkostningerne er lavest. Fordelen ved dette er ikke blot den lavere pris for at udføre handlerne, men også at du faktisk kan gøre dette fra dit ejet hjem. Det er langt dyrere at ringe til en bankmand, som derefter skal handle aktierne for en. De fleste private handler derfor også aktierne på nettet, så de kan spare penge på handelsomkostningerne. Og de mange netbanker er efterhånden så brugervenlige, at alle kan finde ud af at bruge dem.

Når du vil tjene penge på aktier så start med at tilmeld dig en netbank, og brug derefter lidt tid på at lære denne at kende inden du handler første gang. Det kan også være en god idé at kigge på priserne for din egen netbank og sammenligne dem med andre netbanker og internetbanker, da der er forskel på priserne mellem netbankerne.

Der er ingen grund til at give for meget i handelsomkostninger, da det er de samme aktier man køber, lige meget hvilken netbank man anvender. Og har man tænkt sig at tjene penge på aktier på den lange bane, så kommer man til at handle aktier en hel del gange, og så betyder det altså meget med prisen på handelsomkostningerne.

Det bedste sted at investere i aktier på internettet i 2020 er helt klart hos eToro. Du kan oprette en gratis konto hos NAGA lige her.

5. Tjen penge på danske aktier først

I afsnittet om risiko slog vi fast, at det handler om at handle aktier i forskellige lande. Det kan dog være en rigtig god ting at starte med danske aktier, da omkostningerne til handel og valuta er lavere ved danske aktier.

Handler du med udenlandske aktier, så kommer du ofte af med en højere procent i handelsomkostninger samt du skal betale for en difference i valutaerne. Du køber jo aktierne med danske penge, som banken skal veksle til en anden valuta for at købe de udenlandske aktier.

Så du kan ligeså godt starte med at købe danske aktier, og senere hen kan du så købe nogle udenlandske aktier for at sprede risikoen endnu mere. Det giver dog en forholdsvis god risikospredning at handle forskellige danske aktier på forskellige tidspunkter. Så det er en god og billig start til at komme i gang med at tjene penge på aktier.

De fleste private danske investorer har derfor også en overvægt at danske aktier, da det på denne måde holder deres omkostninger nede og chancen for gevinst derfor er højere. Nogle er desuden glade for det element, at man samtidig støtter de danske virksomheder med ekstra kapital.

6. Køb de første aktier hurtigst muligt

aktiehandelMan skal hele tiden huske på, at historisk set stiger aktiemarkedet med ca. 7 % om året. Dette skal du drage fordel af, så det handler om at komme i gang med at handle aktier hurtigst muligt. Du skal også huske på, at du får samme fordele som med renters rente. Stiger dine aktier med 7 % om året, så er dine penge ca. fordoblet efter bare 10 år. Dette er takket være renters rente princippet. Og du bliver først beskattet af din gevinst, når du sælger dine aktier igen. Dermed får du det fulde udbytte af denne renters rente regel, i modsætning til renter i banken som man bliver beskattet af hvert år. Og det er stort set umuligt at spå om aktiemarkedet går op eller ned det næste år, for de professionelle handler altid efter bedste overvisning ud fra alle deres oplysninger og analyser. Med andre ord siger man, at markedet altid har ret for det indeholder al viden og ekspertise. Om markedet er på vej op eller ned vil der derfor altid være delte meninger om, men du kan ligeså godt komme i gang med at købe de første aktier hurtigst muligt, da du ikke kan time den perfekte indgang på markedet. Jo før du kommer i gang med at købe de første aktier, jo større chance har du for at få del i den langsigtede opadgående trend på markedet.

7. Husk at aktiemarkedet stiger på den lange bane

Det gode ved aktiemarkedet er, at det stiger på den lange bane. Der vil altid være udsving, som man på aktiesprog kalder korrektioner. En korrektion er en nedgang i markedet, hvor aktierne bliver mindre værd.

Man kan ikke undgå at ens aktier af og til bliver mindre værd, det sker for selv de bedste aktiehandlere. Det gælder dog ofte om at have is i maven, da aktiemarkedet på langt sig stiger med ca. 7 % om året. Nogle år falder det måske 25 %, og andre år stiger det måske 20 % eller mere.

Den gennemsnitlige stigning på markedet ligger dog på ca. 7 %. Og det er denne langsigtede stigning på markedet, som du skal tjene penge på. Derfor kan det være risikabelt at sælge sine aktier også, da man risikerer at gå glip af en stigning.

8. Gå ikke i panik hvis dine aktier falder i værdi

Selvom du skulle miste penge de første år du handler aktier, så er det med at fortsætte din langsigtede plan. Mange vælger desværre at gå i panik og sadle om, hvilket medfører en masse handelsomkostninger samt risikoen for at være ude af markedet, når det begynder at stige igen.

Så prøv at have is i maven og bliv ved med at købe aktier lidt af gangen hen over årene i forskellige brancher, og så behold eller dine aktier på den lange bane. Med denne tilgang til markedet har man rigtig godt chancer for et pænt afkast på den lange bane.

Man skal dog altid have for øje, at der er en risiko ved aktiehandel. Ingen kan med sikkerhed sige, at der ikke kommer en altødelæggende 3. verdenskrig eller nogle naturkatastrofer, som udsletter det meste af værdi på kloden. Eller der kan komme en handelskrig eller finanskrise, hvor politikerne træffer de helt forkerte valg og aktiemarkedet nærmest kollapser.

Med den rette tilgang til markedet og spredning af risiko, så er der dog en temmelig stor sandsynlighed for en pæn gevinst på den lange bane, men man skal som sagt altid huske at det ikke er risikofrit at handle med aktier.

Der findes dog ikke særligt mange bedre alternativer, hvis man ser på chancerne for gevinst kontra risiko, og muligheden for at blive rig. Det er også der, at der tjenes så mange penge på aktiemarkedet og at både stater og alle de store pensionsselskaber primært beskæftiger sig med aktiehandel.

9. Reducere porteføljen inden du skal bruge pengene

Tjen penge på aktierDet farligste ved aktiemarkedet er at have en fast deadline for, hvornår du skal bruge pengene. Du kan derfor blive tvunget til at sælge dine aktier på et uheldigt tidspunkt, hvor du taber penge. Derfor placerer de store pensionsselskaber også pengene forskelligt for deres kunder, så de unge kunder har en overvægt af aktier kontra de ældre kunder, som har flere penge i obligationer og mindre risikobetonede investeringer. Køb derfor kun aktier, hvis du har en lang tidshorisont med din investering samt reducer din portefølje gradvist inden du skal bruge pengene. På denne måde risikerer du ikke at sælge på et dumt tidspunkt, og det er samme måde at sprede risiko på, som når man skal købe aktier. Og risikospredning er et meget væsentlig begreb at mestre, når du gerne vil have del i aktiemarkedets langsigtede stigning og tjene penge på aktier.
Scroll to Top